Soiuri

În oferta noastră puteți găsi aprope orice soi de afin cu tufă înaltă pe care îl doriți. În lista de mai jos veți găsi caracteristici ale celor mai populare soiuri plantate în Europa la momentul actual.

Soiuri timpurii

Image

Chanticleer - Cel mai timpuriu soi de afin cu tufa inaltă.Planta creste drept în sus cu puține crengi în lateral.Poate ajunge la 180 cm înălțime și rezistă la temperaturi de -28 Celsius și la multe infecții fungice.Fructificarea e puternica si incepe de la jumatatea lui iunie.Fructele sunt un pic mai mici decât Duke,dulci,aromate și rezistente la transport.

Image

Earliblue - Un soi ideal pentru consum proaspete sau procesate.Planta creste repede,crengile cresc drept,cand imbatrânesc se deschid in lateral.Fructele sunt de dimensiuni medii,usor mai mici decât Duke,se coc in Romania intre jumatatea lui iunie si inceputul lui iulie. Gustul este aromat, dulce -uscat.

Image

Duke - Poate cel mai popular soi timpuriu,.Înfloreste un pic mai târziu și din această cauză este mai ferit de pericolul înghețurilor târzii.Ca și minus,nu lăstărește prea puternic,are tendința de a îmbătrâni prematur fără o îngrijire adecvată.Fructificarea este abundenta,culesul se face în a doua jumatate a lunii iunie ,în general.Este un soi care nu necesită o fertilizare foarte intensă.Poate rezista la temperaturi de -25 Celsius. Tufa este desfacuta,aerisita,rotundă.Crengile sunt rigide si se pot îndoi cand sunt încărcate cu fructe.Gustul e dulce-acrișor,foarte populare pentru consumul în stare proaspătă,considerat de mulți cel mai gustos soi.

Image

Hannah's Choice - Soi timpuriu,se coace în aceeași perioadă ca și Duke,Tufa creste dreaptă,în sus cu înltimi de 180-200cm.Rezistă la înghețuri de -37 Celsius. Productivitatea este mai mică decât soiul Duke,la circa 70%.În schimb fructele sunt mari ,tari ,dulci si cresc in ciorchini mai rari.Se depozitează foarte bine.Foarte gustoase pentru consum în stare proaspătă.

Image

Spartan - Considerat de unii drept mediu-timpuriu.O tufa destul de desfacuta,rotunda,fara a avea crengi care atârnă.Crengi de grosime medie ,nu lăstăreste prea puternic.Este un soi care presupune un sol bine pregatit,este sensibil la modificarile de Ph și umiditate excesivă.Rezistent la îngheț.Fructele sunt destul de mari,usor turtite,foarte gustoase dulci-acrișoare.

Image

Patriot - Ca si Spartan e considerat mediu-timpuriu.Recomdata pentru amatori sau începători,mai putin pentru cei care doresc comercializare.Nu are nevoie de îngrijire foarte atentă,este rezistent si putin pretențios cu rezistență la boli și îngheț.Crește relativ repede,cu o tufa deschis și destul de densă.Fructul este tare si aromat.La prima culegere fructele sunt foarte mari.

Image

Soiuri medii

Image

Bluejay - Un soi vechi care se coace la mijlocul sezonului.O tufă puternică ,înaltă cu tendința de a se deschide spre exterior.Fructifică armonios de cele mai multe ori simultan.Fructul este de dimensiuni medii,cu tendința de a fi mic,ușor alungit.Foarte gustos,dulce-acrșor.Perfect pentru recoltare mecanizată.Recomandat pentru procesare.

Image

Toro - Competiție pentru soiul Bluecrop.Foarte productiv.Tufele tinere lăstăresc în lateral,cele mai bătrâne lăstăresc tot mai puțin.Fructul este rotund,mare,usor cerat cu gust dulce-acrișor.Se coc în a doua jumatate a lui iulie și se culeg pe o perioadă scurtă.

Image

Draper - Soi cu licență ,obținut di Duke.Un soi relativ nou, se cultivă din 2004.Se autopolenizează,dar polenizarea încrucișată îmbunătățește atât cantitatea cât și calitatea fructelor.Se coace la câteva zile după Duke, dar cu câteva zile înainte de Bluecrop.Rezistă la temperaturi de -29 Celsius dsar e vulnerabil la monilioză.În comparație cu Bluecrop este mai dulce și comportă mai bine la transport și depozitare.

Image

Bluecorp - Cel mai popular soi din lume.Are creșteri puternice cu crengi drepte,cu tendința de ase îndoi - de multe ori este nevoie de sisteme de susținere a crengilor.Se coace în luna iulie.Ideal atât pentru cultivatori comerciali cât și amatori.Rezistent la îngheț și la boli.Fructul este mare,rotund,usor aplatizat,dulce.Pielița groasa permite transportul și depozitarea fără probleme.

Image

Bonus - Mediu-târziu.Crengile sunt desfăcute,creste la circa 150cm.Rezistent la îngheț până la -35 Celsius.Foarte productiv,are fructe mari,comparabile cu Chandler.Rotunde,dulci,tari,albastru deschis.Perfect pentru consum proaspete,înghețate sau procesate.

Image

Chandler - Un soi foarte popular datorită fructelor foarte mari.Diametrul acestora ajunge la 2,5-3 cm la maturitate.Tufa creste aerisit,la înălțimi de cca 150cm.Produce fructe pe o perioadă foarte lungă,din iulie până în septembrie.Nu este un fruct recomdat pentru transport la distanță din cauza dimensiunilor mari.

Image

Bluegold - Un soi care crește încet cu tufă de dimensiuni medii,aerisită,rotundă.Un soi foarte fertil,care se trage din Bluecrop.Fructele se coc în august,sunt mari,cerate,usor turtite la coadă.Fructele nu sunt prea tari,usor acrișoare.Foarte bun soi pentru plantații comerciale.

Image

Nelson - Soi cu o tufă puternică,aerisită cu o siluetă ovală.Culesul începe în august.Fructul e mare,rotund,cu dimensiuni egale,creste in ciorchini compacți.Fructe de culoare mai deschisă,cerate,cu gust acrsor,dulce și aromat.Indicat atât pentru amatori cât și pentru uz comercial.

Image

Soiuri târzii

Image

Darrow - Un soi cu creșteri puternice,crengile cresc drepte ușor spre exterior.Crește la înălțimi de 130-180cm.Considerat un soi cu productivitate medie(până la 5kg/tufă).Rezistent la înghețuri până la -28 Celsius.Se culege în august până la începutul lui septembrie.Fructele mari cresc în ciorchini aerisiți.Albastru deschis,dulce -acrișor,nu foarte aromat,cel mai bun gust atunci când e complet copt.Bun pentru transport deoarece nu se strivește.

Image

Liberty - Soi cu licența ,este o încrucișare între Brigitta Blue și Elliot.Crește la circa 150 cm,rezistent la înghețuri de -37 Celsius,se autopolenizează ,dar polenizarea încrucișată îmbunătățește calitatea și cantitatea fructelor.Se culege în august.Diametrul fructelor e de până la 2 cm, sunt violet,tari .Un fruct de desert,ideal pentru congelare cu longevitate la depozitare și transport.

Image

Lateblue - Un soi care creste puternic,cu o tufă deasă și rotundă.Fructul se coace în a doua jumătate a lui august,de dimensiuni medii,un pic turtit,rotund,creste în ciorchini denși și scurți.Albastru ,foarte cerat.Este recomandat sa se cultive în zone mai calduroase sau în spații protejate.

Image

Elliot - Soi târziu ,foarte productiv.Poate crește până la 200 cm și are nevoie de taieri puternice pentru a obține fructe de dimensiuni si calitate corespunzătoare.Rezistent la îngheț,se culege de la sfârșitul lui august până la jumătatea lui septembrie.Fructul este mediu în dimensiuni,acrișor,aromat.Pentru a obține un gust cât mai bun nu se culege imediat ce a atins culoarea de coacere.Un soi foarte bun pentru cules mecanizat, rezistent pe durate lungi la depozitare.

Află mai multe informații despre cultura afinelor sau informații din lumea cultivatorilor.

Contactează-ne

0720 016 119